Өндөгөөр хүмүүс өдөр тутмынхаа хоол хүнс тэжээлэнд хэрэглэдэг. Гэвч хэрэглэж буй зүйлээ хэр удсан байна гэдгийг тэр болгон мэдээд байдаггүй. Тэгвэл шинэхэн өндөг мөн үү биш үү гэдгийг гэрийн нөхцөлд хоол хийхийн өмнө шалгах хялбархан арга байдаг. Ингэхийн тулд та аяганд тасалгааны температуртай ус, 1 цайны халбага давс хийж уустал нь хутгасны дараа өндгийг хийж хөвүүлнэ.
Зургийн тайлбар:
1. Өндгийг усанд хийхэд өндөг шууд л аяганы ёроол руу живж хөндлөн хэлбэрт байрлаж байвал шинэхэн өндөг гэсэн үг ба хэдхэн хоносон байна гэсэн үг.
2. Өндөг ёроолд живсэн ч нэг тал нь бага зэрэг өргөгдөн хөвж байвал 7 долоо хоносон өндөг. Хоол хүнсэнд хэрэглэхэд санаа зовох зүйлгүй боловч их хэмжээгээр идэх хэрэггүй.
3. Ёроолд нэг талаараа дөнгөж хүрээж босоо байрлалаар хөвж байвал 3 долоо хоносон байна. Шарахаас илүү чанаж идвэл тохиромжтой ч 2-оос илүүгүй хэрэглэж болно.
4. Өндөг аль ч хэсгээрээ аяганы ёроолд огт хүрэхгүй хөвж байвал маш удсан, муудсан өндөг байна гэсэн үг.
Сэтгэгдэл бичих